Detectorul de gargara: Romanii NU sunt supra-educati

On August 15, 2013 by andrei

Un consultant porneste de la munca de jos care de regula este colectarea de date si informatii pe are le pune ulterior in context si adauga la final un strop din experienta lui sau a altor companii din industrie.

Dar pasul unu ramane pasul unu: adunarea de date si informatii. Prin urmare, m-am obisnuit sa nu accept asa usor stirile din media si – din cand in cand – sa verific informatia. Daca se poate spune asa, am dezvoltat un detector de gargara.

Si zilele acestea s-a activat detectorul la aceasta stire.

” 15% dintre tinerii din ţara noastră sunt “prea” educaţi comparativ cu cererea de pe piaţa muncii, această rată fiind mai mare în România decât în Marea Britanie şi Germania, se arată în studiul Global Employment Trends for Youth 2013, realizat de Organizaţia Mondială a Muncii (OMM) şi citat de EY România.” sursa

In primul rand, comparatia mi s-a parut intre liga mica si liga mare. In al doilea rand, stiam ca si Germania are cateva probleme in educatie. In al treilea rand, mi s-a parut logic sa intreb unde sunt restul de 85%.

Ce am aflat mi se pare un exemplu demn de manualele detectoarelor de gargara.

Iata graficul cu datele despre tineri.
chart education

Cu cine seamana Romania? Cum arata Spania, unde mergeau romanii la munca in strainate? Italia? Grecia? Turcia? Dar Olanda? De ce e asa de asemanatoare cu Romania?
Iata si varianta editabila a graficului in GoogleDocs.
Dar tarile nordice unde este laudat sistemul educational cum arata?

In primul rand, informatia legata de Romania este aferenta anului 2008. adica 5 ani vechime.

In al doilea rand, avem un procent dublu – mult mai ingrijorator – de “sub” – educati, segment despre care nu vorbim. Spunem ca 15% din tineri sunt prea educati dar nu vorbim ca 29.4% din ei sunt prea putin pregatiti.

In al treilea rand am putea sa ne uitam si la procentele aferente adultilor din Romania, care sunt aproape la fel de prost aspectate – cu mentiunea ca par a fi mai putine persoane adulte (30 de ani +) supra-educate.

Studiul OMM este un studiu bazat pe o cercetare “European Social Survey” facuta de o organzatie norvegiana.
Tinerii sunt definiti drept avand varsta cuprinsa intre 14-29.
Iata sursa completa pentru detalii suplimentare. Source: ILO calculations based on the European Social Survey (Norwegian Social Science Data Services, 2002; 2004; 2006; 2008; 2010).

One Response to “Detectorul de gargara: Romanii NU sunt supra-educati”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *