Copilarie in farfurie: Privind inapoi prin fereastra bucatariei

On August 12, 2013 by andrei

Cu toate ca m-am nascut 34 de ani mai tarziu decat Dagmar Dusil, locul nu pare sa se fi schimbat culinar vorbind mult in acest timp. Dar sa va povestesc despre ce este vorba.

“Privind inapoi prin fereastra bucatariei” este un cadou de nunta facut de autoare fiicei ei. Practic avem de-a face cu o imbinare de amintiri din Sibiul tineretii ei presarate cu retetele aferente. Daca mi-ar povesti cineva doar atat despre o carte – m-ar convinge sa NU o cumpar. Si rau as face.

Franturile de viata povestite de autoare sunt pe atat de delicioase pe cat sunt retetele prezentate. Si spun asta in cunostiinta de cauza, pentru ca si mama mea, cu zece ani mai tanara ca Dagmar Dusil, gateste aproape identic. Poate asta este dovada nevoii de a te adapta penuriilor din vremea comunista. Poate este dovada modului de convietuire intre sasi, unguri si romani care a condus la imprumuturi de obiceiuri si retete. Sau poate este dovada ca esenta unui loc geografic anume poate fi savurata si in farfurie nu doar in teorie.

Cartea este perfecta pentru cei care vor sa gateasca ardeleneste si sa si inteleaga cum se incadreaza retetele in contextul vietii unui oras transilvanean mediu. E ca si când te uiti la Discovery Travel la un documentar despre mancaruri sibiene.

Dagmar Dusil face o mini cronica de familie si o impleteste cu retete de prajituri, ardei umpluti, ciorba de rosii cu paparada sau galuste cu prune.

Traditia cu snitelele duminicale sau cea cu salata de vinete vin in completarea unui tablou pe care il indragesti de la primul capitol. 

Imi place si ma bucur ca exista aceasta carte care duce mai departe traditia culinara din zona Sibiului.

Cumpara cartea de la emag Eu am cumparat una pentru mine, una pentru mama si una pentru mama Iuliei.

Iata si un interviu preluat de la Antena 1 sibiu.

Link catre varianta in limba germana – amazon.de

O recenzie de la FLori Balanescu care a scris chiar postfata cartii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *