Geneva pe scurt

On August 5, 2012 by andrei

"Ar fi pacat sa lasi aceste detalii sa iti strice impresia despre India",

asta spune pe Travel Channel un tip care merge intr-o inghesuiala enorma cu trenul in India si care acum cateva cadre se plangea de caldura si de mirosurile din jur.

Am inceput cu bucata despre India pentru ca la auzirea citatului de mai sus, m-am gandit ca in Geneva m-am simtit exact invers decat se simtea el in India. Geneva si ce am vazut in jurul ei iti lasa impresia unei tari minunate in care toate detaliile sunt puse la punct si – macar aparent – toate sistemele functioneaza asa cum scrie la carte.

Biletul de avion a fost Bucuresti – Zurich – Geneva si ne-am “distrat” la intoarcere pentru ca am fost foarte aproape de a inopta in Zurich pentru ca a avut intarziere cursa Geneva-Zurich. Oricum, am impresia ca exista curse de avion si din Timisoara.

Trenul

La ei navetistii merg cu trenul. Nu exista – sau nu am vazut – microbuze, trocarici sau alte carute care sa duca oameni din orasul satelit X spre birou dimineata. Fiind mai stabila tara, nu au aruncat la fier vechi infrastructura de cai ferate, ci au modernizat-o si folosit-o la maxim.

In tren exista locuri de joaca pentru copii.
“Nasul” tine minte statia unde cobori si ti-o repeta zambind cand trece din nou prin vagon.

Biletele se cumpara in principal de la automate (mai moderne sau mai vechi).
Aici intervine o poveste funny.


Poveste funny

Ne intorceam de la fabrica de branza spre Geneva. Ajunsi in gara, automatul arhaic cere 74 de franci elvetieni si inghite prima bancnota de 20 fara sa o socoteasca. In schimb, incepe sa piuie... Moment in care apelam la fata umana a sistemului: impiegatul. Dupa ce asculta explicatiile stalcite pe care i le dam noi despre aparatul hapsan care piuie si nu ne da bilete, impiegatul ii trage un pumn aparatului si concluzioneaza: nu merge.

Pune mana pe telefonul fix din dotare. Suna undeva. Noi credem ca e la deranjamente. Sau ca omul cere aprobare sa ne ajute cumva. Dar ne inselam rau de tot. Lasa receptorul jos si ne da vestea ca la statia Chatel St Denis ne va astepta un coleg de-al lui cu doua bilete spre Geneva si ca pana la Chatel St Denis vom merge gratis - va vorbi el cu mecanicul trenului sa stie de noi. Per total, impiegatul ne rezuma situatia asa:
ati pierdut 20 de franci dar economisiti 11 pentru ca pana la Chatel St Denis mergeti gratuit.
Simplu, omul a hotarat asa:

  1. Sa aiba incredere in noi
  2. Sa repare nedreptatea

In primul rand trebuie spus ca sunt trei destinatii fierbinti pentru cei care viziteaza Geneva

  1. Orasul vechi
  2. Partea cu organizatiile internationale cu sediu la Geneva
  3. CERN

Noi am vizitat doar 1 si 3.

Geneva – orasul vechi

Dupa o raita de nebuni prin oras, ne-am cumparat de la centrul de informare pentru turisti un ghid audio pentru a face pe cont propriu turul orasului vechi. Am dat 18 CHF pe un mini mp3-player care te ghida prin Geneva asa ca un audioghid dintr-un muzeu.
Foarte util si il recomandam oricui merge acolo.

Geneva veche are stradute inguste care serpuiesc molcom dar urca si coboara intr-un fel in care te-ai putea da foarte bine cu sania iarna. Sunt stradute care asteapta sa fie descoperite, cu cladiri in care conventuiesc muzee, cafenele, institutii publice si – lucru extrem de cochet – diverse birouri butic (ex. mici firme de design, arhitecti etc).

S-au adunat multe bijuterii in cei aproape 2000 de istorie pe care ii are orasul la activ. Mie mi-au placut “pietele” care desi au nume normale ar merita diminutive pentru simplu fapt ca un spatiu de 20 – 30mp e cam “pietuca”. Dar asta nu e o critica, mai mult un punct in plus prin care orasul a pastrat cismele si mici oaze pentru vrabiute si turisti in cautarea unei bancute.

Vederea din turnul catedralei


Cand urci in turnurile catedralei din Geneva observi – daca nu ai facut-o pana atunci – cateva fapte despre oras:

  • A crescut organic si oarecum concentric
  • Are aer curat (pare banal. dar e sesizabila diferenta Bucuresti – Geneva)
  • “Jetul” – monumentul cel mai mediatizat – este un perfect punct de reper pentru oricine are traba in oras
  • Nu stii daca Geneva intra in munti sau muntii o ataca 🙂

CERN

Fara programare prealabila (din tara), la CERN e greu sa prinzi o vizta cu ghid. Asta inseamna doar ca esti pe cont propriu pentru intelegerea termenilor de fizica pentru ca intrarea este gratuita si turul nu difera decat prin “un curs” de fizica pe care il primesc grupurile.

O informatie care le tot scapa celor din presa este ca acest experiment din Geneva a inceput prin anii ’50. Adica fizicienii se tot joaca cu laserele de multa vreme.

Din cate stiu, nici indivizii si nici grupurile nu vad acceleratorul (ci doar o bucata mica si o poza gigantica)

La CERN am vazut primul server de internet.
Am aflat ca suntem compusi in proportie de 99% din vid.

Alte lucruri de vizitat

Franta este foarte aproape –> am fost la Yvoire (urmeaza post)
Mont Blanc este si el aproape
Fabrica de ciocolata Nestle (am fost urmeaza post)
Fabrica de branza Gruyere

Preturi orientative

2 franci – ora de parcare
2.5 – 3.5 franci – biletul de autobuz
20+ franci o pizza
aprox 100 – 120 franci o masa pentru 3 (fara vin)

Daca ai citit acest post, te poate interesa si Republica Dominicana (poze de desktop)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *