10 ani de la 11 septembrie. 10 ani de “Cantarea Americii”

On September 10, 2011 by andrei

Acum 10 ani, eram in fata calculatorului si programam ceva in Turbo Pascal.
Mama mea m-a chemat in sufragerie sa se planga de nenorocitii de la ProTv care au schimbat programul tv si in loc de Tanar si Nelinistit difuzau un film de actiune cu un avion care intra intr-un turn.

Nu era film de actiune, ci un breaking news pe care nu il semnalizau cum trebuie. Era 9/11.

Cateva zile mai tarziu, Cornel Nistorescu scria probabil cel mai apreciat si difuzat editorial al sau: Cantare Americii.

La 10 ani de la 11 Septembrie, viata a dovedit ca textul lui Cornel Nistorescu contine cateva adevaruri simple dar puternice. Iata mai jos cateva fraze din editorial.

“De ce sint americanii atit de solidari intre ei? Nu seamana unul cu celalalt nici daca ii vopsesti! Vorbesc toate limbile pamintului si alcatuiesc un amalgam ametitor de civilizatii. Unele sint aproape disparute, altele incompatibile intre ele, iar in materie de credinte religioase, nici Dumnezeu nu le mai tine socoteala. Si, totusi, tragedia americana a facut din trei sute de milioane de oameni o mina strinsa pe inima.
[…]
Ce Dumnezeu poate sa-i uneasca pe americani intr-un asemenea ?hal?? Pamintul acela? Istoria lor galopanta? Puterea economica? Banul? Ore intregi am incercat sa gasesc un raspuns, fredonind melodii si inginind propozitii ce risca sa sune a locuri comune. Le-am intors pe toate fetele, dar n-am putut trece de o idee. Numai libertatea poate face asemenea minuni!?”

CitiĊ£i mai mult: Cintarea Americii > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cintarea-americii-546686.html#ixzz1XZvfqVcM
EVZ.ro

Sursa pozei: http://en.wikipedia.org/wiki/File:September_11_Photo_Montage.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *